Ghid de supraviețuire
la un
Festival de Muzică

Ghid de supravietuire

Fie că ești un împătimit al festivalelor de muzică în aer liber  fie că îți faci curaj și te aventurezi pentru prima dată la o sesiune "muzică și noroi " ești mereu în poziția de a învăța cum să ai o experință cât mai buna la festival. Pentru a te ajuta cu un start bun am pregătit pentru tine un mic "ghid de supraviețuire" la festival.  În ultimii ani numărul și calitatea festivalelor de muzică a crescut  într-un mod amețitor  Electric Castle , Untold, NeverSea, Summer Well  și multe altele la fe si numărul participanților.

Vom acoperi câteva lucuri esențiale pentru o aventură pe cinste la un festival de muzica în aer liber . Sperăm ca pâna la sfârșitul verii și tu să devii un veteran încercat și bine pregătit pentru distracție pe cinste indiferent de condițiile atmosferice.

Cum să "supravietuiești" la un Festival 

Să ajungi devreme. Primul și primul lucru - trebuie să ajungi devreme! Poate crezi că poți îți faci apariția când ai chef , să întârzii cu stil , dar realitatea situației este că ,cu cât vei ajunge mai târziu cu atât vei fi mai departe de centrul acțiunii. Campusurile festivalurilor sunt adevărate labirinite de corturi, bagaje si oameni și toată lumea dorește să fie cât mai aproape de scena principală posibil. Dacă vei întrece mulțimile vei reuși să scurtezi timpul de mers între cort și scenele de interes, și la fel de important să eviți cozile pentru facilitătile oferite de organizatori : mâncare, relaxare, toalete etc .

Locația contează. Ai ajuns la timp si ai tot spațiul la dispoziție , dar să iți alegi locul perfect de campare este o artă. De exemplu ai crede că o locație aproape de toalete  este ideală, dar în scurt timp îți vei da seama că într-o zi de vară o toaletă utilizată de câteva mii de ori în imediata proximitate este un dezastru. La fel , dacă campezi prea aproape de ruta pricipală de mers către scena vei fi obligat să asculti discuțiile constante ale persoanelor ce trec prin zonă. Alege un loc nu prea retras dar care să nu fie nici un magnet pentru deranj când toată lumea va fi prezentă , prezenta umbrei este un atu major.

Nu te pierde . Ia-ți timp ca să îți faci o hartă mintală a locației cortului tău in zona de camping, caută orice fel reper natural vizibil . Multe articole sugereză să pui un steag pe cortul tău , dar se poate ca toți novicii să agațe steaguri și va trebui să iți identifici steagul între sutele de stegulete ce flutură. Cel mai util este să îți găsești drumul direct  către cărarea principală și repere majore : toalete, magazine, standuri , corturi de întalnire sau prim ajutor, stâlpi de sustinere etc. Acest aspect este extrem de important , mai ales la festivaluri de mii de persoane .

Echipa perfectă. Daca campezi cu prietenii faceți un cerc din corturile voastre , astfel se crează un spatiu intern comun ideal pentru relaxare și puțină intimitate. Poate pareă puțin anti social sfatul , dar o să va bucurați de spațiul personal . Încercați să montați cortuile cât mai aproape fără să lasați spațiu de trecere, dacă nu folosți voi spațiul îl vor folosii alții ca să își facă cărare. În acest fel nici nu veți fi grupul acela neserios care ocupă aiurea spațiul de campare.

Vei avea nevoie de cort mai mare Doar pentru că scrie pe cort că este pentru două persoane  nu înseamnă că două persoane trebuie să îl și folosească. Dacă nu ești la primul tur de festivale  și ești obișnuit cu condițiile probabil că nu te deranjează să fii înghesuit , dar majoritatea celor ce merg la festivaluri vor descoperi că pot avea o noapte cu adevărat confortabila dacă aleg un cort mai mare. Mai mult spatiu pentru bagaje și mai mult spațiu pentru dormit și relaxare sunt ideale pentru odihnă. Este recomandat să se moteze cortul acasă pentru  a învăța metoda și a verifica existența tutror componentelor și accesoriilor. Sacul de dormit  este un element esențial în campare , simplu sau pentru două persoane va asigura conforul necesar unui somn bun , astfel vei putea relua distracția a doua zi.

Protejează-ți cortul. La sfârșitul zilei , după o distracție pe cinste obosit și neatent ai putea să te agăți de funiile de la cort  și să îl darâmi sau să intrii în cort plin de noroi. Este un mod sigur de a nu te distra, să fii nevoit să rinstalezi cortul sau să trebuiască să îl cureți de noroi. Este recomandat să aii coardă de rezerva , cuie de cort  în plus  și bandă adezivă pentru reparații de moment. Este recomandat să ții un set de haine de schimb uscate , în interior , protejate si pregătite pentru schimb în caz că situația o cere.

Criminalitate. Nu lăsa acest element să te disturbe de la distracție, dar la fel ca și în orice adunare mai mare de oameni există pericolul existenței hoților. Cea mai bună apărare este nu porți nimic de valoare ce merită furat - prevenirea este mai bună decât remedierea. Păstreaza lucrurile de valoare asupra ta tot timpul și lasă-ți acasa gadgeturile și bijuteriile valoroase. Unii au impresia că un lacăt pe cort este o solutie eficientă , însă tocmai acest lucru atrage atentia nedorită asupra ta, hoții pot tăia ușor folia cortului. Cand dormi ține toate lucrurile de valore în cort , ascunse .

Fii un bun vecin În timp ce un comportament bun și prietenos este folositor mereu, să fii prietenos cu vecinii de la cortuile din jur poate fi extrem de util. Gândește-te la ei ca un set in plus de ochi care supraveghează cortul tău. În plus dacă îi vei trata bine la fel o vor face și ei . Respectul este crucial în aceste situații, așa că încearcă să nu faci gălăgie prea mare la orele mici ale dimineții și nu lăsa gunoiul tău la ușa lor.

Legea e lege pentru toți. Majoritatea festivalurilor moderne  au un set de reguli de bază pentru cei ce campează în spațiul pus la dispoziție de organizatori. De exemplu unii nu permit folosirea recipientelor din sticla: sticle de bere, suc pahare din sticla etc., alții nu permit grătarele sau focul deschis în camping . Este bine să fii familiarizat cu regulile acestea înainte de a fi pus în situatia de nu putea să îți gătești mâncarea, fără băutură sau mai rău să fii dat afară din camping .

Adu o lanternă.  Lanternele fronale sunt foarte compacte și au avantajul de a-ți elibera măinile , în plus pot să fie de un real ajutor noaptea la întoarcerea către cort. Corzile de cort sunt greu de văzut în lumina slabă sau pe întuneric și nu ai vrea să dărâmi câteva corturi sau să  smulgi funiile altora . 

Aprovizionat . Nu vrem să sugerăm că trebuie  să aduci mâncare pentru o armată întragă  dar asigură-te că ai destulă mâncare ca să îți ajungă pentru întreaga perioadă. Hrana neperisabilă este cea mai recomandată . Desigur dacă dorești să manânci la restaurant pe timpul unui festival de muzica și nu te deranjează să plătești prețuri mai mari decât deobicei  poți călătorii mult mai lejer , însă e recomandat să mergi pregătit pentru că situația poate fi foarte diferită la fața locului : aglomerație mare, mâncare slabă , prețuri mari , distanță mare față de tabără etc .

Adu mâncare simplu de gătit . Să fim serioși , ai venit să asculți și să vezi trupele tale favorite , nu să stai langă o butelie și să gătești. Chiar  dacă duci cu tine un aragaz , o butelie sau un grătar vei vrea să te orientezi către mancarea rapida, neperisabilă: batoane de cereale , taietei , supe instant , nuci și alune, conserve.

Vezi aici colecția de accesorii pentru camping>>>

Nu face mizerie. Aminteșteți mereu să strangi după tine, mult prea multă lume aruncă gunoaiele pe jos și foarte ușor se creează o zona de deșeuri, acest lucru este dăunator mediului încojurător . În plus gțndește-te la organizatori care vor trebui sa adune gunoaiele și să igienizeze locația dupa terminarea festivalului.  Campingul sigur va avea cosuri de gunoi puse la dispozitia participanților. Asigură-te că iei cu tine înapoi tot ce ai adus , chiar și lucrurile care nu le-ai folosit sau mâncarea ramasă .

Hidratare . Chiar daca vor fi puse la dispoziție cantități impresionante de alcool este important să îți aminteși să bei apă. Deshidratarea apare foarte ușor , în mod special daca stai în soare toată ziua și consumi băutiri alcoolice.Se recomandă să ai apă la tine tot timpul , si dacă nu e posibil să te hidratezi cu apă cât mai des pentru a evita deshidratarea .

Microbi. Festivalurile nu sunt cele mai sanitare locuri din lume , iar Dumină vei descoperi că toaletele nu mai sunt chiar la standardele de la sosire. Asigură-te că ai hârtie igienică indeajuns și nu uita dezinfectantul lichid . Servețelele umede sunt o idee bună , mai ales având in vedere că s-ar putea să nu existe dușuri deloc.

Protecție solară . În timp ce majoritatea festivalurilor oferă noroi și ploaie , soarele va fi prezent si el, așa că e important saă nu uiți de crema solară, și să o folosești. O insolație nu e distractiva deloc , nici arsurile solare. Aplică și reaplică crema solară la nevoie , la intervale regulate. Poți lua preventiv si crema de dupa bronzare pentru situațiile in care soarele te arde puternic.

Ploaia .  Dacă nu plouă nu festival și nu e distracție , așa că fii pregatit cu o pelerină de ploaie sau două și o pereche de încălțări capabile să facă față noroiului și apei. Îți vei mulțumi la finalul festivalului dacă vei fi pregătit.

Dopuri de urechi . Vrei să te odihnești? Dopurile de urechi sunt prietenul cel mai bun , te vei bucura de muzică până târziu în noapte. O pereche de dopuri te vor ajuta să ai o dimineță liniștită și odihnitoare.

Nu îngheța.  Poate mijlocul verii și soarele arzător să bată toată ziua , dar vremea se poate schimba într-o clipită. In special seara , temperatura poate scădea și să mergi să sti în cort nu e cel mai distractiv lucru . Pune înn gantă un hanorac sau un polar care să îți țină de cald în caz ca vremea este capricioasă si temperaturile scad.

Incălțăminte corectă. Aici avem mai multe puncte.Pentru ănceput ține cont că vei sta în picioare aproape tot timpul, papuci incofortabili sunt o idee proastă, nici nu o să te poti distra și îți vei răni si picioarele. În aceeasi idee papucii aceia frumoși de colectie nu vor supraviețuii unui weekend de noroi, călcat în picioare și mers pe teren accidentat. Cizmele si ghetele sunt cele mai recomandate pentru astfel de iesiri, daca sunt impermeabe pot fi cel mai bun prieten.

Nu uita să te distrezi . Fără îndoială vei găsi lucruri de făcut , fie că vei fi la Electric Castle , Neversea sau Untold sau oricare alt festival de muzică   va fi muzică, mancare , băutură și lume multă gata de distracție. Este bine să ai un plan de acasă cu ce vrei sa faci si pe cine vrei să vezi , să te întelegi cu prietenii . Nu insista prea mult pe un plan bătut în cuie , cele mai bune momente se întâmplă din greseala așa că alocă-ți timp să explorezi și să descoperi ceva nou.

Inapoi sus