6 membrane tehnice, diferențele dintre ele, plus tehnici de testare a impermeabilității și a respirabilității.

Membrane tehnice

Dacă ești o persoană activă, cu siguranță ți-ai pus cel puțin o dată aceste întrebări. Îți place să faci sport și în același timp să rămâi uscat, păstrând o temperatură optimă a corpului?

 

Gata să descoperi limbajul specificațiilor de impermeabilitate și respirabilitate de pe etichete? În rândurile de mai jos îți oferim toate informațiile necesare pentru a te ghida în achiziționarea echipamentului potrivit.

 

Care este diferența dintre rezistent la apă și impermeabil?

Produsul rezistent la apă este cel care rezistă la apă până la 1499mm adâncime sau mai mult, pe când produsele impermeabile sunt testate doar de la 1500 mm în sus. De asemenea, produsele rezistente la apă vor face față unui duș ușor de apă, dar nu vor rezita în ploaie grea sau umiditate în persistență. În schimb, produsul impermeabil rezistă chiar și în asemenea situații!

 

Ce înseamna mai exact impermeabil?

Toate produsele și materialele impermeabile sunt testate în același mod. Impermeabilitatea dă fiecărui produs o anumită limită hidrostatică. Spre exemplu, numerele de impermeabilitate care se regăsesc pe etichete (ex: 2000mm), se referă la această limită hidrostatică. Termenul LIMITĂ HIDROSTATICĂ este folosit pentru a denota presiunea necesară a apei pentru a pătrunde materialul.

 

Cum se măsoară limita hidrostatică?

Pentru a măsura această presiune, un tub de apă se presează pe material, iar înălțimea coloanei de apă este mărită până când apa penetrează materialul. Astfel încât o jachetă impermeabilă cu o limită hidrostatică de 8000mm, va rezista la 8000mm sau 8 metri de apă pe suprafața sa, înainte de a permite apei să curgă.

 

Ce înseamnă absorbția materialului?

Absorbția materialului se referă la procesul de atragere a umidității dinspre corp înspre exterior. Absorbția este extrem de importantă atunci când mișcarea este constantă, pentru a te ține uscat pe tot parcursul activităților tale.

 

Ce înseamnă respirabilitate?

Numerele care sunt trecute pe etichetă lângă MVP sau nota de respirabilitate, se referă la cantitatea de apă care poate trece printr-un metru pătrat de material în 24 de ore.

 

Cum se măsoară MVP?

Acest test se face acoperind un recipient în care se află apă, cu membrana care respiră. Cantitatea de apă se măsoară înaintea testului, iar apoi se încălzește pentru a o face să se evapore. După o anumită perioadă de timp, apa rămasă este măsurată, iar cantitatea pierdută este înregistrată ca MVP sau respirabilitate.

 

Ce înseamnă izolația cald-rece?

Această izolație se referă la fibrele întrețesute, ușoare, durabile și moi, care blochează căldura generată de corp, oferind un maxim de libertate de mișcare, permițând să rămâneți confortabil și în cele mai arctice condiții.

 

Ce înseamnă coolmax?

Materialul Coolmax® oferă confort datorită faptului că are o textură moale, ușoară și îndepărtează umiditatea de pe corp, menținându-l rece, uscat și confortabil la temperaturi ridicate. Materialele Coolmax sunt recunoscute pentru respirabilitatea pe care o oferă produselor care sunt fabricate din acesta.

 

Ce este duoskin?

Materialul Duoskin Intelligent Fabric de la Trespass atrage cu mare succes umiditatea produsă de corp. Umiditatea se evaporă mult mai rapid atunci când este adusă la suprafața materialului. Fibrele strâns țesute, absorbante și cu uscare rapidă îți mențin corpul uscat și confortabil.

 

Ce este supplex?

Materialul Supplex®, extrem de ușor și respirabil, se usucă foarte repede, este impermeabil și are cotația UPF de 40+. Atingerea moale a bumbacului Supplex® folosit în colecția Trespass Adventure oferă confort superior și libertate de mișcare.

 

Care este diferența dintre Tres-tex și Gore-tex?

Gore-tex este o membrană poroasă, pe când Tres-tex este un strat hidrofil, folosit ca membrană hidrofilă într-un sistem multistrat.

 

Care este diferența dintre Tres-tex și Sympatex?
Tres-tex este un strat hidrofil, pe când Sympatex este o membrană neporoasă.

 

 

Inapoi sus